Activiteitenoverzicht Wagnergenootschap 2019

Bijeenkomsten vinden plaats in De Nieuwe KHL (Oostelijke Handelskade 44a, Amsterdam) en beginnen om 19.30 uur. Wanneer een bijeenkomst op een andere locatie plaatsvindt, wordt dit expliciet vermeld.

Alle informatie onder voorbehoud van wijzigingen.  

 

Dinsdag 19 maart: Algemene ledenvergadering. Aansluitend Aldert Vermeulen (dirigent/Artistieke Zaken DNO) over Tannhäuser in de regie van Christof Loy en onder leiding van Marc Albrecht 

(Lokatie: De Nieuwe KHL, Oostelijke Handelskade 44a, Amsterdam)

Na de algemene ledenvergadering zal deze avond in het teken staan van de nieuwe Tannhäuser productie. Aldert Vermeulen, onze vroegere talentscout en naaste medewerker van Jaap van Zweden, is nauw betrokken bij deze productie. Hij zal een toelichting geven op deze nieuwe productie die in april bij DNO in première gaat en waarvoor op dat moment de repetities in volle gang zijn.

 

Vrijdag 19 april, 15.00 uur (Goede Vrijdag): Parsifal, een vertoning op bioscoop formaat

(Lokatie: Steegzaal van het Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond, Nes, Amsterdam )

Vertoond wordt de Parsifal uitvoering die van 2008 t/m 2012 tijdens de Bayreuth Festspiele is uitgevoerd. De regie was in handen van Stefan Herheim en het orkest stond onder leiding van Daniele Gatti. Deze voorstelling is uitsluitend door leden van het Wagnergenootschap te bezoeken.

Bijdrage in de kosten van de zaal: €10,- (te voldoen bij binnenkomst)

 

Zaterdag 18 en zondag 19 mei: Studieweekend 'Wagner - Meyerbeer en de Grand Opera

(Lokatie: conferentiecentrum Mennorode, Elspeet)

Programma:

Zaterdagmiddag:
David Vergauwen; 'De componisten Meyerbeer, Halévy en Auber als cultuurfiguren'.
Harry Vreeswijk; 'Wagners verhouding tot Meyerbeer - feit en fictie'.

Zaterdagavond:
Johan Maarsingh; aantal gevarieerde geluidsfragmenten met betrekking tot Grand Opéra.
Leo Cornelissen; eind 19e eeuwse kostuumschetsen uit Milaan en Wenen voor Wagners 'Rienzi' en Meyerbeer 'De Hugenoten'.

Zondagmorgen:
Menno Dekker; een muzikale analyse en vergelijking van Wagners 'Rienzi' met het werk van Meyerbeer.

Zondagmidag:
Krisztina Lajosi; 'De Grand Opera als vehikel voor het 19e eeuwse Europese nationalisme'.

Afsluitend zullen enkele fragmenten worden vertoond van Meyerbeer opera's en Wagners Rienzi.

Kosten: €210,- p.p. (zaterdagmorgen t/m zondagmiddag, incl. overnachting, alle maaltijden en koffie- en theevoorzieningen).
Aanmelden en meer informatie bij secretaris Jan de Kater.

 

Zondag 2 juni: Busreis naar Das Rheingold in het operahuis van Gelsenkirchen

Deze voorstelling maakt deel uit van de festiviteiten ter gelegenheid van de sluiting van de laatste kolenmijn in het Ruhrgebied. De productie is speciaal voor deze gelegenheid gemaakt met de Nederlandse bariton Bastiaan Everink als Wotan! 
Deze reis voorziet in busreis + een goede zitplaats in de zaal.

Vertrek om 12.30 uit Amsterdam (13.30 Utrecht / 14.30 Arnhem). Voorstelling begint om 18.00 uur. Terugkomst: 24.00 in Amsterdam ( Utrecht ca. 23.00 en Arnhem ca. 22.00 uur).

Leden betalen vóór 1 april de speciale voor-intekenprijs € 75,- p.p. (max. 2 kaarten). Daarna € 85,-

Aanmelden bij Jan de Kater (E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

 

Donderdag 13 juni: Stipendiatenconcert 2019

(Lokatie: n.t.b.)

Met optredens van de stipendiaten 2018 en 2019: sopraan Jeanette van Schaik, dirigent Karel Deseure (beiden 2018) en sopraan Helena Koonings, mezzosopraan Eva Kroon en bariton Frederik Bergman.

Maandag 24 juni: Lezing Prof. Nicholas Vazsonyi - 'Richard Wagner: Self Promotion and the making of a Brand'

(Lokatie: Goethe Institut, Herengracht 470, Amsterdam)

Nicholas Vazsonyi is een internationaal gerenommeerd Wagner kenner en als Germanist verbonden aan de University of South Carolina (USA). Hij publiceerde ondermeer het boek "Richard Wagner - Die Entstehung einer Marke" in de serie 'Wagner in der Diskussion' (band 7), uitgegeven door Königshausen & Neumann. Deze zomer maakt hij op initiatief van Wagnerverein Düsseldorf en ons Wagnergenootschap een korte tournee langs 5 Duitse Wagnerverenigingen. Zijn tournee begint echter in Amsterdam.

Zijn lezing is een weergave van zijn studie waarin hij onderzocht hoe 19e eeuwse componisten nagenoeg op zichzelf aangewezen waren om voor hun werk bekendheid te genereren. Ze moesten zich op de een of andere manier 'vermarkten'. Daar waren ze zeker niet allemaal goed in maar componisten als Verdi en Wagner lukte dat wel en waren zelfs heel succesvol. 

De lezing zal in het engels plaatsvinden.

 

Donderdag 10 oktober: 'In de aanloop naar Wagner - Deel 3: Berlioz en Bizet' door Menno Dekker

(Lokatie: De nieuwe KHL, Oostelijke Handelskade 44a, Amsterdam)

De bekende musicoloog Menno Dekker (tevens docent aan het Conservatorium in Amsterdam) zal in deze muzikale introductie de onmiskenbare invloed van deze twee belangrijke Franse componisten op de muzikale ontwikkeling van Richard Wagner tonen en de verbanden tussen hen leggen.

 

Dinsdag 12 november: Philip Westbroek over zijn ervaringen al vertaler van het Wagner-proza en over zijn komende boek 'De werkplaats van de Meester; Wagners ideeën over het muziekdrama'.

(Lokatie: Goethe Institut, Herengracht 470, Amsterdam)

Met 2.912 Nederlandstalige pagina's is Philip Westbroek de ultieme kenner van Wagners taalgebruik. Het fenomeen 'Wagners zo veelomvattend dat ondanks de omvangrijke al bestaande secundaire Wagnerliteratuur, er nog steeds nieuwe aspecten te ontdekken zijn. Zo werkt Philip Westbroek momenteel aan een eigen boek over Wagners tot op heden minder belichte opvattingen betreffende het muziekdrama. Deze avond zal hij de kern daarvan met ons delen.