Over Wagner

Richard Wagner (1813-1883) neemt in de muziekgeschiedenis een bijzondere plaats in. Zijn opera’s waren in velerlei opzichten vernieuwend. Hij sprak niet over opera maar over 'Gesamtkunstwerk', een samenspel van meerdere kunsten. Ook over het theater had hij concrete ideeën. Vraag niet hoe maar door de financiële ondersteuning van koning Ludwig II van Beieren werd hij in staat gesteld zijn eigen theater te bouwen. In Bayreuth verrees het Festspielhaus waar tot op de dag van vandaag de 'Bayreuther Festspiele' worden georganiseerd. Voor Wagner liefhebbers over de hele wereld is dit het Walhalla.

Een Wagner opera wordt bestempeld als iets bijzonders. Liefhebbers vinden het prachtig en kunnen er geen genoeg van krijgen. Anderen gruwelen bij het idee om 5 uur te moeten luisteren naar zulke ’zware’ muziek. Maar Richard Wagner is meer dan alleen opera's.

Hij is in meerdere opzichten opzichten een bron van controverse. Niet alleen componeerde hij muziek en schreef zijn eigen libretto's (de zangteksten bij de opera), hij schreef ook een enorme hoeveelheid geschriften over kunst, politiek en religie. Maar het meest bekend is hij toch wel om zijn opera's waarmee hij een uniek genre heeft gecreëerd waar veel over te zeggen is en nog meer om naar te luisteren.

De komende maanden wordt dit gedeelte van de website ontwikkeld. 

Indien u voorstellen of ideeën heeft, laat het ons weten (email: gustaafvossenaar@wagnergenootschap.nl)